Kandinsky - H’ART Museum

Overslaan en naar inhoud gaan
founder
partners
fondsen
vrienden
Tickets
founder
partners
fondsen
vrienden

Tentoonstelling - H'ART Museum

Kandinsky

Nu te zien in H’ART Museum, de allereerste tentoonstelling in samenwerking met het Parijse kunstmuseum Centre Pompidou. Over de kunstenaar Wassily Kandinsky (1866 – 1944). Speciaal voor deze tentoonstelling reisden meer dan 60 kunstwerken uit de Parijse collectie naar Amsterdam. Het is een bijzondere overzichtstentoonstelling van Kandinsky’s vroege figuratieve werk tot aan zijn wereldberoemde abstracte schilderijen. Een persoonlijke reis die hem tot een van de pioniers van abstracte kunst maakte.

Kandinsky is te zien tot en met zondag 10 november 2024. Tickets zijn hier verkrijgbaar.

Openingstijden
19 juni 2024 - 10 november 2024
Dagelijks geopend van 10:00 - 17:00
Tickets
Tickets koop je online of aan de kassa tot 16:00
Bekijk alle prijzen en ticket informatie

Hedendaagse kunstenaars in de tentoonstelling

Sound Atmospheres: ervaar Kandinsky in een immersive space van muziek en geluid 

Kandinsky had een nauwe relatie met muziek, geluid en podiumkunsten. Speciaal voor de Kandinsky tentoonstelling creëerde interdisciplinair kunstenaar Søren Siebel een unieke soundwalk: Imagining the Current-Futurenow. Met vocale aanwijzingen, soundscapes en speciaal gemaakte composities van vijf hedendaagse geluids- en één podiumkunstenaar creëert de geluidswandeling een betoverende dialoog tussen beeld en geluid.

De Sound Atmospheres is een vast audio-onderdeel (het is geen informatieve audiotour) en te beluisteren in de tentoonstelling. Taal: Engels.

Ook zijn er 12 exclusieve Soundwalk live events.

Soundwalk live events

Ontmoet de kunstenaar Wassily Kandinsky via video’s en animaties

Bink van Vollenhoven gaat als interdisciplinair kunstenaar op unieke wijze de dialoog aan met Kandinsky. Geïnspireerd door het persoonlijke verhaal dat achter de kunstwerken schuilt en net als Kandinsky gedreven door de wens om het ongrijpbare zichtbaar te maken. Bink laat Kandinsky in de video’s zelf aan het woord middels acteur Sander Plukaard en speelt daarin met het heden en het verleden. Ook maakte Bink een project gericht op kinderen tussen 5 en 9 jaar oud. In zes interactieve animaties leren de kinderen een van de grootste kunstenaars uit de 21ste-eeuw kennen. De animaties werden getekend en geanimeerd door Joey Habets.

De video’s en animaties zijn een vast onderdeel van de tentoonstelling.

Over Wassily Kandinsky: pionier van de abstracte kunst

De Russische kunstenaar Wassily Kandinsky (1866–1944) is een van de grootste kunstenaars uit de 20e eeuw. Bijzonder, want ‘pas’ op zijn 30e begint Kandinsky met schilderen. Na een korte carrière in rechten en economie vertrekt hij in 1896 naar München (Duitsland) om schilderlessen te nemen. Het is het begin van zijn artistieke carrière. Tijdens zijn verblijf in München reist hij onder andere naar Nederland, Tunesië, Italië en Parijs. Als in 1914 de oorlog uitbreekt, verlaat Kandinsky Duitsland. Pas in 1921 keert hij weer terug.

Een jaar later start Kandinsky in Weimar als docent aan de revolutionaire kunstschool het Bauhaus. In deze periode maakt hij veel aquarellen en schilderijen. In 1933 wordt de school door de Nazi’s gedwongen te sluiten. Kandinsky pakt opnieuw zijn spullen en vertrekt met zijn vrouw Nina Kandinsky naar Parijs. In de voorstad Neuilly-sur-Seine overlijdt hij in december 1944.

In de tentoonstelling volg je de artistieke en persoonlijke reis van Kandinsky, vanaf zijn vroege abstracte werken in München en zijn terugkeer naar Rusland, tot zijn leraarschap aan het Bauhaus en zijn laatste jaren in Parijs. Leer meer over zijn rol bij Der Blaue Reiter, loop in levensgrote Salon de Réception (1922) en ervaar de rol van muziek in zijn werk met een speciale audiotour Ga mee op reis en ontdek waarom deze bijzondere kunstenaar nog altijd wordt gezien als pionier van de abstracte kunst.

De allereerste tentoonstelling van H'ART Museum in samenwerking met Centre Pompidou

Kandinsky is de allereerste tentoonstelling in samenwerking met het Parijse kunstmuseum Centre Pompidou. Het Parijse museum heeft de meest complete verzameling van werken van Kandinsky. Dit is te danken aan de genereuze schenking van Nina Kandinsky. Zij schonk veel van de werken van haar man aan het Parijse museum. Speciaal voor deze tentoonstelling reizen meer dan 60 werken naar Amsterdam.

Extra bijzonder in de tentoonstelling is de reconstructie van de Salon de Réception, bestaand uit wandschilderingen die Kandinsky in 1922 in Berlijn maakte met zijn leerlingen . Deze installatie werd voor de opening van Centre Pompidou in 1977 voor het eerst gereconstrueerd. Nu wordt het voor de tweede maal speciaal voor de opening van H’ART Museum ook in Amsterdam getoond.

Boek tickets
Ga naar de inhoud