Verwachte Kandinsky-tentoonstelling in Amsterdam toont zeldzaam Hollands werk - H’ART Museum

Overslaan en naar inhoud gaan
Tickets

Verwachte Kandinsky-tentoonstelling in Amsterdam toont zeldzaam Hollands werk

16 mei 2024

Op woensdag 19 juni opent H’ART Museum in Amsterdam een omvangrijke tentoonstelling over een van de grootste kunstenaars van de twintigste eeuw: Wassily Kandinsky (Moskou 1866 – Parijs 1944). Een samenwerking met het bekende Parijse kunstmuseum Centre Pompidou. Een van de nieuwe museumpartners van H’ART Museum voor de komende jaren. Centre Pompidou huisvest de meest complete Kandinsky-collectie ter wereld. Daaruit reizen binnenkort, speciaal voor de tentoonstelling, meer dan 60 kunstwerken naar Amsterdam. Te zien tot en met zondag 10 november.

Een aantal schilderijen keert na lange tijd weer terug naar het land waar ze ooit door Kandinsky zijn gemaakt. Deze zeldzame werken tonen typische Hollandse taferelen van begin twintigste eeuw. Van een Schevenings strandgezicht en de Rotterdamse haven tot typische Noord-Hollandse huizen aan het water. In de tentoonstelling zijn straks vier Hollandse Kandinsky’s te bewonderen. Deze niet abstracte, maar figuratieve, bijna impressionistische schilderijen illustreren bij uitstek de beginjaren van de kunstenaar. Gemaakt in 1904 toen hij een maand lang in Nederland verbleef met kunstenaar Gabriele Münter, zijn toenmalige partner. Ook zijn er in de tentoonstelling zes foto’s te zien die Münter tijdens de reis maakte en twee ansichtkaarten. Het zijn karakteristieke en artistieke plaatjes van Hollandse landschappen en Amsterdamse grachten. Bijzonder is dat er van diezelfde reis een schetsboekje bewaard is gebleven vol tekeningen en studies van Kandinsky die inzicht geven in de onderwerpkeuze van de kunstenaar. Waarop valt zijn oog in Nederland? In de tentoonstelling worden verschillende Hollandse schetsen digitaal getoond. Het origineel wordt bewaard in museum Lenbachhaus in München. Deze Hollandse Kandinsky-collectie vormt niet alleen een uniek reisverslag van twee bekende kunstenaars in Nederland maar geeft bovenal een kijkje in de artistieke wereld van Kandinsky die dan nog maar aan het begin staat van zijn veelbelovende carrière.

Op weg naar abstracte kunst

Wassily Kandinsky is beroemd geworden om zijn idee van ‘autonome’ kunst. Abstractie, bevrijd van alle verwijzingen naar de werkelijkheid. De tentoonstelling geeft een uniek overzicht van zijn zoektocht; een persoonlijke reis die hem tot een van de pioniers van abstracte kunst maakte. Van zijn vroege figuratieve, bijna impressionistische werk tot de zo kenmerkende abstracte schilderijen, die later uitmondden in meer organische en hybride vormen op doek. Inclusief cruciale werken als Mit dem schwarzen Bogen (1912), Im Grau (1919), Auf Weiss II (1923), Auf Spitzen (1928) en Entassement réglé (1938). Het laatstgenoemde werk was een paasgeschenk aan zijn vrouw Nina Kandinsky, geïnspireerd op de Fabergé-eieren, gemaakt van edelstenen en email, die de tsaren traditiegetrouw aan hun vrouwen gaven. Enkele van zijn laatste schilderijen, zoals Accord réciproque (1942) en Peinture Inachevée (1944) tonen de apotheose van zijn werk.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie

Journalisten kunnen zich aanmelden voor de persopening van de Kandinsky-tentoonstelling op maandag 17 juni via pressoffice@hartmuseum.nl onder vermelding van naam en medium.

Beeldbijschriften v.l.n.r.: Wassily Kandinsky, Kanal in Holland, 1904. Collectie Centre Pompidou. MNAMCCI/Christian Bahier et Philippe Migeat/Dist. RMNGP

Selectie beeldmateriaal is op aanvraag verkrijgbaar via pressoffice@hartmuseum.nl.

Contact H’ART Museum

Afdeling pers en marketingcommunicatie
Madeline van Vliet, Fleur Vroegindewey & Stella Küçüksen
+31 (0)20 530 87 55/ pressoffice@hartmuseum.nl

Ga naar de inhoud