Amsterdam Museum - H’ART Museum

Overslaan en naar inhoud gaan
Tickets

Tentoonstelling - Amsterdam Museum

Amsterdam Museum

Onder het dak van H’ART Museum huist sinds maart 2022 het Amsterdam Museum, het officiële stadsmuseum van Amsterdam. Tijdens een grootschalige renovatie van de hoofdlocatie van het Amsterdam Museum in het monumentale Burgerweeshuis op de Kalverstraat, vindt het Amsterdam Museum zijn tijdelijke thuis aan de Amstel. Mét een vaste collectiepresentatie, tijdelijke tentoonstellingen, publieksprogramma’s en kinderactiviteiten.

Openingstijden
1 maart 2022 - 1 juni 2025
Dagelijks geopend van 10:00 - 17:00 uur

Amsterdam Museum-vleugel

Het Amsterdam Museum toont in de vaste collectiepresentatie Panorama Amsterdam. Een levende geschiedenis van de stad de traditionele geschiedenis van Amsterdam én ook tegengeluiden of minder bekende en recentere geschiedenissen van de stad. Dat doet het museum met bekende en minder bekende werken uit zijn collectie van 100.000 objecten.

Daarnaast zijn in wisselende tentoonstellingen bewoners en liefhebbers van de stad aan het woord om ‘hun Amsterdam’ te laten zien. De tentoonstellingen en programmering laten de bezoeker vooral zien dat er niet één geschiedenis van de stad is.

Panorama Amsterdam: een levende geschiedenis van de stad

In de vaste chronologische presentatie over de geschiedenissen van Amsterdam; Panorama Amsterdam: een levende geschiedenis van de stad, geven bekende maar ook nieuwe en onbekende verhalen over, en perspectieven op, het verleden van Amsterdam een indruk hoe Amsterdam zich heeft gevormd en nog altijd ontwikkelt. Hier toont het museum ruim 250 objecten die de bezoeker een veelzijdig beeld geven van de vele geschiedenissen van de stad Amsterdam. Er is werk van klassieke iconen uit de stadscollectie te zien, zoals van Lingelbach en Rembrandt, én ook van hedendaagse kunstenaars als Raquel van Haver, Natasja Kensmil en Brian Elstak.

Wisselende tentoonstellingen

In de ruimtes rondom de grote zaal zijn telkens wisselende tentoonstellingen over uiteenlopende actuele onderwerpen te zien. Hier worden samen met bewoners de verhalen van de stad van nu verteld. Ieder half jaar wisselen de tentoonstellingen en maken ze ruimte voor nieuwe vertellers en nieuwe verhalen uit de hoofdstad. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mode, het koloniale verleden, oorlog en conflict, het ontstaan van New York (new Amsterdam), dakloosheid, vrouwen van Amsterdam en historische Amsterdammers. Het Amsterdam Museum organiseert tevens een uitgebreid educatie- en publieksprogramma in de Amsterdam Museum-vleugel in H’ART Museum.

Amsterdam Museum

Ga naar de inhoud