Programma H’ART Museum 2024 – 2028 bekend - H’ART Museum

Overslaan en naar inhoud gaan
Tickets

Programma H’ART Museum 2024 – 2028 bekend

13 februari 2024

Vandaag maakt H’ART Museum de hoogtepunten van het tentoonstellingsprogramma voor de komende 5 jaar bekend. De voormalige Hermitage brengt wereldberoemde kunst van over de hele wereld, met hun zeer diverse verhalen, samen in unieke tentoonstellingen. Het programma voor 2024 – 2028 wordt georganiseerd in samenwerking met nieuwe museale partners: Centre Pompidou, British Museum en Smithsonian American Art Museum. Voor het 750-jarig bestaan van Amsterdam in 2025 staat een bijzondere gasttentoonstelling van The Leiden Collection gepland.

2024 – 2025: Kandinsky & David Levinthal

Deze zomer starten H’ART Museum en Centre Pompidou hun samenwerking met een grote tentoonstelling over Wassily Kandinsky (Moskou 1866 – Parijs 1944). Centre Pompidou bezit een van de meest gerenommeerde collecties van de kunstenaar. Een van de absolute hoogtepunten is de bekende reconstructie van de Salon de Réception van de Juryfreie tentoonstelling in Berlijn (1922). Aan de hand van meer dan 60 kunstwerken uit de Parijse collectie presenteert de tentoonstelling een uniek overzicht van Kandinsky’s artistieke oeuvre: een persoonlijke reis die hem tot een van de grondleggers van de abstracte kunst maakte. H’ART Museum en Smithsonian American Art Museum (SAAM) sluiten het jaar af met de spraakmakende presentatie, American Myth and Memory: David Levinthal Photographs. Fotograaf Levinthal (1949) legt typische Amerikaanse onderwerpen vast en onderzoekt de invloed van massamedia op Amerikaanse mythevorming. Van de Vietnamoorlog tot Baseball en Barbie. De Amerikaanse cultuur en geschiedenis passeren bij hem de revue. H’ART Museum en SAAM werken samen aan deze Europese primeur.

Kandinsky: juni – november 2024
David Levinthal: november 2024 – maart 2025

2025 – 2026 Rembrandt & Brancusi

In 2025 viert H’ART Museum het 750-jarig bestaan van de stad Amsterdam met een tentoonstelling opgedragen aan het Nederland van de zeventiende eeuw; het dagelijks leven en de bewoners. In samenwerking met The Leiden Collection wordt een tentoonstelling voorbereid waarbij Rembrandt met meer dan twaalf schilderijen centraal staat, maar die ook verder gaat. Denk aan meesterwerken uit Rembrandts kring, zowel uit Amsterdam als zijn geboortestad Leiden. Dit project markeert de tweede samenwerking tussen H’ART Museum en The Leiden Collection, opgericht door de Frans-Amerikaanse verzamelaar Dr. Thomas S. Kaplan en zijn vrouw Daphne Recanati Kaplan. Na de zomer staat Centre Pompidou icoon Constantin Brancusi (Hobita/Roemenië 1876 – Parijs 1957) centraal. Het Parijse museum huisvest zijn volledige studio, die door de kunstenaar aan Frankrijk werd nagelaten. Deze tentoonstelling presenteert een omvangrijk overzicht van de grondlegger van de moderne beeldhouwkunst. De laatste keer dat er in Nederland een grote overzichtstentoonstelling van Brancusi werd georganiseerd was meer dan 50 jaar geleden. De werken van Brancusi kunnen naar Nederland komen omdat Centre Pompidou voor meerdere jaren voor renovatie gesloten zal zijn.

Rembrandt: april – augustus 2025
Brancusi: september 2025 – februari 2026

2026 – 2027 Matisse & USA

In 2026 brengen H’ART Museum en Centre Pompidou een van de bekendste en meest populaire kunstenaars aller tijden naar Amsterdam: Henri Matisse (Le Cateau-Cambrésis 1869 – Nice 1954). 2026 markeert ook 250 jaar Amerikaans-Nederlandse betrekkingen. Nederland was een van de eerste landen die de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten erkende. In samenwerking met Smithsonian American Art Museum staat H’ART Museum stil bij dit bijzondere jubileum. De programmering wordt op dit moment ontwikkeld; details worden te zijner tijd bekendgemaakt.

USA-programma: maart – augustus 2026
Matisse: september 2026 – februari 2027

2027 – 2028: Feminine Power & Surrealism

2027 gaat van start met de eerste tentoonstelling in samenwerking met de Britse partner van H’ART Museum. Onder de titel Feminine Power presenteren H’ART Museum en British Museum een tentoonstelling over de kracht van godinnen, heksen, heiligen en geesten in religie. In de tweede helft van het jaar volgt een buitengewone tentoonstelling over het surrealisme. Georganiseerd door H’ART Museum en Centre Pompidou met werken van Giorgio de Chirico (Griekenland 1888 – Italië 1978), Salvador Dali (Spanje 1904 – 1989), Max Ernst (Duitsland 1891 – Frankrijk 1976), René Magritte (België 1898 – 1967) en Toyen (Tsjechië 1902 – Frankrijk 1980).

Feminine Power: lente – zomer 2027
Surrealisme: september 2027 – februari/maart 2028

2028: Léger

In 2028 wijden H’ART Museum en Centre Pompidou een tentoonstelling aan Fernand Léger (Frankrijk 1881- 1955), een van de beroemdste figuren in het modernisme. De tentoonstelling presenteert zijn omvangrijke, artistieke carrière in al zijn diversiteit. Van de kubistische avant-garde periode tot aan zijn communistische jaren. Léger’s schilderkunst staat in verbinding met zijn visie op de mensheid, getransfigureerd door machines en massaproductie. Meer programmering voor 2028 wordt momenteel samengesteld.

Léger: september 2028 – februari/maart 2029

H’ART Museum: samenwerkingen

Onze tentoonstellingen maken we samen met museale partners van over de hele wereld. Daarnaast streeft H’ART Museum ernaar om voor elk onderwerp of thema samen te werken met een breed scala aan professionals om meerstemmige en innovatieve presentaties te realiseren. Naast de tentoonstellingen wordt ook het publieksprogramma georganiseerd op basis van nationale en internationale samenwerkingsverbanden. Samen met het bekende jaarlijkse zomerprogramma (jazzconcerten, openluchtbioscoop en Queer & Pride activiteiten) wordt het nieuwe publieksprogramma een van de belangrijkste onderdelen ons nieuwe DNA.

Over ons: Great Art Sparks Hearts

Al meer dan 15 jaar is het gebouw van H’ART Museum de plek waar wereldberoemde kunst wordt getoond, van de oudheid tot nu. Veelgeprezen tentoonstellingen van de Hermitage en het Van Gogh Museum in Amsterdam maakten het tot een van de meest geliefde kunstbestemmingen in de stad. Vandaag de dag verbindt H’ART Museum op een nieuwe, eigentijdse wijze musea en kunst. We reizen voor de kunstliefhebber de wereld over en brengen unieke tentoonstellingen naar de Nederlandse hoofdstad. Gevestigd in een monumentaal pand aan de Amstel, in het historische hart van de stad. H’ART Museum is een culturele oase met een grote binnentuin en een gloednieuw Grand Café. H’ART Museum is een hub voor talloze activiteiten, van concerten, lezingen en filmavonden tot kunsteducatie voor kinderen en jongvolwassenen.

Founder VriendenLoterij, partners Heineken en ELJA Foundation, maatschappelijk partner ABN AMRO en fondsen het Cultuurfonds en VSBfonds steunen H’ART Museum.

Voor de redactie, niet voor publicatie

Deze aankondiging kan in de toekomst verder worden uitgebreid, dus sommige tijdstippen kunnen in de loop van de tijd variëren. We houden je op de hoogte via onze online kanalen @hartmuseum. Meer informatie over Centre Pompidou, British Museum en Smithsonian American Art Museum is te vinden op onze perspagina.

Contact H’ART Museum

Afdeling Pers- en marketingcommunicatie
Madeline van Vliet, Fleur Vroegindewey & Stella Küçüksen
+31 (0)20 530 87 55pressoffice@hartmuseum.nl

Ga naar de inhoud