H'ART Museum en Centre Pompidou brengen meer dan 60 Kandinsky’s naar Amsterdam voor nieuwe tentoonstelling - H’ART Museum

Overslaan en naar inhoud gaan
Tickets

H’ART Museum en Centre Pompidou brengen meer dan 60 Kandinsky’s naar Amsterdam voor nieuwe tentoonstelling

5 april 2024

Op woensdag 19 juni 2024 wordt H’ART Museum feestelijk geopend. Het markeert de start van de interculturele samenwerking tussen Centre Pompidou en het museum dat voorheen bekend stond als Hermitage Amsterdam. De in Rusland geboren kunstenaar Wassily Kandinsky (Moskou 1866 – Parijs 1944) staat centraal in de eerste tentoonstelling van H’ART Museum. Het Centre Pompidou bezit een van de beroemdste Kandinsky-collecties ter wereld dankzij de generositeit van de weduwe van de kunstenaar. Nina Kandinsky schonk tijdens haar leven een groot aantal kunstwerken en documenten en liet de inboedel van zijn atelier als legaat na aan Frankrijk. Voor deze tentoonstelling reist een groot aantal meesterwerken uit het Centre Pompidou van Parijs naar hun tijdelijke thuis in Amsterdam. Meer dan 60 kunstwerken geven een uniek overzicht van Kandinsky’s oeuvre: een persoonlijke reis die hem tot een van de pioniers van de abstracte kunst maakte. Te zien vanaf woensdag 19 juni tot en met zondag 10 november 2024.

Topstukken bekend

Deze tentoonstelling toont de hele artistieke carrière van de kunstenaar. Van zijn vroege figuratieve, bijna impressionistische werk tot de zo kenmerkende abstracte schilderijen, die uitmondden in meer organische en hybride vormen op doek. Inclusief cruciale werken als Mit dem schwarzen Bogen (1912), Im Grau (1919), Auf Weiss II (1923), Auf Spitzen (1928) en Entassement réglé (1938). Het laatstgenoemde werk was een paasgeschenk aan zijn vrouw Nina Kandinsky, geïnspireerd op de Fabergé-eieren, gemaakt van edelstenen en email, die de tsaren traditiegetrouw aan hun vrouwen gaven. Enkele van zijn laatste schilderijen, zoals Accord réciproque (1942) en Peinture Inachevée (1944) tonen de apotheose van zijn werk.

Bauhaus Salon

Een van de absolute hoogtepunten in de tentoonstelling is de levensgrote Salon (1922), gemaakt door Kandinsky en zijn Bauhaus-studenten. Hoewel de beroemde creatie niet meer bestaat, werd de Salon gereconstrueerd in Parijs, onder toeziend oog van Nina Kandinsky, voor de opening van het Centre Pompidou in 1977. Nu, voor de grote opening van H’ART Museum, zal het immense doek zijn tijdelijke thuis vinden in Amsterdam. Andere documenten en objecten zoals schetsen, foto’s en video’s vullen de tentoonstelling aan.

Kunst zonder grenzen

De biografie van Wassily Kandinsky is bijzonder. Geboren in tsaristisch Rusland, werd hij Duits staatsburger en een gevierd docent aan het Bauhaus in Weimar. Hij ontsnapte aan het opkomende fascisme en zocht zijn toevlucht in Frankrijk, waar hij in 1944 stierf als Frans staatsburger, net na de bevrijding door Général de Gaulle. Deze ongelooflijke reis weerspiegelt de rijkdom en diversiteit van zijn kunst. Net zoals de context van zijn tijd, gekenmerkt door een veranderende wereld, crises, oorlogen en revoluties, hem beïnvloedde als kunstenaar. Ook Kandinsky’s vriendschappen over de grenzen met andere kunstenaars zijn van invloed geweest op zijn artistieke leven; een beroemd voorbeeld hiervan is de Bauhaus-groep. Deze tentoonstelling laat in een unieke opstelling zien hoe de kunstenaar en zijn werk in de loop der tijd zich ontwikkelden.

Naast de chronologische en kunsthistorische verhaallijn worden er ook andere verhaallijnen toegevoegd aan de tentoonstelling die vanuit nieuwe, actuele en verrassende perspectieven het oeuvre van de kunstenaar verkennen. H’ART Museum nodigde hiervoor kunstenaars Bink van Vollenhoven (1983) en Søren Siebel (1981) uit. Zij creëren speciaal voor de tentoonstelling een aantal immersieve interventies die de betekenis van Kandinsky van vandaag de dag belichten en onderzoeken. Zoals een geluidswandeling, diverse ‘performative’ evenementen en een speciale animatieroute voor kinderen tussen vijf en negen jaar oud.

Catalogus

H’ART Museum en WBooks geven voor deze tentoonstelling een speciale catalogus uit, in het Nederlands en Engels. De catalogus is vanaf de opening van de tentoonstelling verkrijgbaar in het museum, de boekhandel en online. Het wordt de allereerste publicatie van H’ART Museum, ontworpen door grafisch vormgever Vanessa van Dam. Later volgen publicaties over andere Centre Pompidou-iconen, zoals Constantin Brancusi, Henri Matisse, Surrealisme en Fernand Léger.

Noot voor de redactie

Meer informatie over de tentoonstelling en beeldmateriaal zijn beschikbaar via onze website.

Over H'ART Museum

Al meer dan 15 jaar is het gebouw van H’ART Museum de plek waar wereldberoemde kunst wordt getoond, van de oudheid tot nu. Veelgeprezen tentoonstellingen van de Hermitage en het Van Gogh Museum in Amsterdam maakten het tot een van de meest geliefde kunstbestemmingen in de stad. Vandaag de dag verbindt H’ART Museum op een nieuwe, eigentijdse wijze musea en kunst. We reizen voor de kunstliefhebber de wereld over en brengen unieke tentoonstellingen naar de Nederlandse hoofdstad. Gevestigd in een monumentaal pand aan de Amstel, in het historische hart van de stad. H’ART Museum is een culturele oase met een grote binnentuin en een gloednieuw Grand Café. H’ART Museum is een hub voor talloze activiteiten, van concerten, lezingen en filmavonden tot kunsteducatie voor kinderen en jongvolwassenen.

Over Centre Pompidou

Sinds de oprichting van het museum in 1977 is het Centre Pompidou diepgeworteld in Parijs. Het museum dat open staat voor de wereld en innovatie. Het iconische gebouw herbergt Europa’s rijkste en een van ’s werelds grootste collecties moderne en hedendaagse kunst, naast tentoonstellingen, symposia, festivals, shows, projecties en workshops voor jongeren. Het rijke en unieke programma trekt jaarlijks meer dan 3 miljoen bezoekers. Trouw aan zijn ambitie om cultuur en creatie voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te maken, ontwikkelt het Centre Pompidou ook zijn regionale en internationale aanwezigheid.

Contact H'ART Museum

Afdeling Pers- en marketingcommunicatie
Madeline van Vliet, Fleur Vroegindewey & Stella Küçüksen
+31 (0)20 530 87 55[email protected]

Ga naar de inhoud