Directeur in de spotlight: Annabelle Birnie - H’ART Museum

Overslaan en naar inhoud gaan
Tickets

Directeur in de spotlight: Annabelle Birnie

In een wereld waarin kunst en cultuur de kracht hebben om grenzen te overstijgen en verhalen te vertellen die onze harten raken, staat Annabelle Birnie, de directeur van H’ART Museum, centraal. Met haar visionaire leiderschap heeft ze de strategische herpositionering van H’ART Museum vormgegeven te midden van uitdagende geopolitieke omstandigheden.

Annabelle Birnie legt uit dat de herpositionering van H’ART Museum een noodzaak was, voortkomend uit de principiële afwijzing van oorlogsgeweld en de praktische belemmeringen die voortvloeiden uit de sancties tegen Rusland. Met vastberadenheid en veerkracht heeft het museum snel nieuwe wegen ingeslagen.

Samenwerkingen met prestigieuze partners
De samenwerkingen met Centre Pompidou, British Museum en Smithsonian American Art Museum (SAAM) zijn geen toevallige keuzes, maar zorgvuldig overwogen beslissingen gebaseerd op inhoudelijke overwegingen. Deze musea delen niet alleen de hoogwaardige kunstvisie van H’ART, maar hebben ook diverse en onderscheidende collecties.

In onze samenwerkingen met prestigieuze partners bieden wij een unieke meerwaarde door het verhaal achter de kunst te presenteren. Elke tentoonstelling bij H’ART Museum wordt op maat ontworpen, waarbij wij kunstwerken laten zien als individuele meesterwerken die samenkomen in een verhaal. Onze aanpak omvat niet alleen de expertise van conservatoren, maar ook die van twee storyline tellers, waardoor thema’s tot leven komen en een rode draad vormen in de tentoonstelling. Dit resulteert in een meeslepende museumervaring waarbij bezoekers met diverse perspectieven door de tentoonstelling worden geleid, niet alleen via audiotours, maar integraal binnen de tentoonstelling zelf.

Unieke museumervaring
Wat H’ART Museum onderscheidt, gaat verder dan alleen de kunstwerken. Annabelle Birnie benadrukt het hartverwarmende aspect van het museum, waarbij het publiek niet vanuit de ratio wordt aangesproken, maar vanuit het gevoel. Dit weerspiegelt zich niet alleen in de naam van het museum, maar ook in de manier waarop tentoonstellingen worden gepresenteerd met diepgaande verhaallijnen.

Toekomstige tentoonstellingen
Annabelle Birnie deelt haar opwinding over de aanstaande tentoonstellingen, waaronder die van David Levinthal, die na Kandinsky in H’ART Museum te zien is. Ze benadrukt het belang van de samenwerking met de kunstenaar, waardoor het museum het verhaal achter de kunst goed kan delen. Levinthal’s werk, waarbij iconische momenten van de Amerikaanse geschiedenis op een unieke en soms provocerende manier worden gepresenteerd, belooft bezoekers een diepgaande en verrijkende ervaring.

Onder de leiding van Annabelle Birnie heeft H’ART Museum een opwindende nieuwe fase ingeluid, waarbij de kunst niet alleen tentoongesteld wordt, maar ook tot leven komt via boeiende verhalen en unieke ervaringen. Als een bastion van culturele uitwisseling en inspiratie belooft H’ART Museum een bestemming te worden die zowel het hart als de geest verrijkt.

“Het mooie van museumwerk is de constante stroom van nieuwe kunst die je omringt. Hoe dieper je in de verhalen duikt, hoe fascinerender de tentoonstelling wordt. Het leuke aan werken in een museum is dat er geen keuzes gemaakt hoeven te worden. Elke tentoonstelling die de komende 5 jaar op de planning staat, zal iets bevatten waar ik nu misschien nog geen volledig beeld van heb, maar zodra ik me erin verdiep, word ik er helemaal wild enthousiast van.”

Annabelle Birnie Directeur H'ART Museum
Ga naar de inhoud